19.4.2021 Kryštof není Kryštof a bude možná sedět

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP

19. 4. 2021

Kryštof není Kryštof, ale Kryštofa.

Konečně dobré zprávy z Polžic na Domažlicku u Horšovského Týna. Od úterý 13. 4. 2021 s napětím sledujeme návrat našeho vysílačkou označeného čápa bílého Kryštofa, který se vrátil z Afrického Senegalu na hnízdo do Polžic (o jeho příletu jsme Vás informovali v předešlé zprávě).
V Polžicích však už hnízdo obhajoval lichý samec a s tím, že Kryštof, u kterého se nakonec ukázalo, že není Kryštofem (samec), ale že jde spíše o Kryštofu (samici), až do včerejšího dne kolem hnízda pouze kroužil. Nedařilo se mu na hnízdo usednout, a tak nocoval vždy pouze v jeho těsné blízkosti.
Nevíme, co přesně se na lokalitě odehrálo, ale v neděli (18. 4. 2021) vyfotografoval pan Vít Šoltys na hnízdě v Polžicích první páření čápů bílých, přičemž dole jako samice byl právě náš „Kryštof“. Jeho fotografie potvrdila i data z vysílačky, kdy Kryštof – Kryštofa na hnízdě seděla už celou noc.

Fotografie: Vít Šoltys
Děkujeme!
Takže závěrem z Polžic. Zatím to vypadá, že Kryštof je samice Kryštofa a že zahnízdila se samcem pro nás neznámým (nemá ornitologický kroužek). Navíc 18. 4. 2021 proběhlo první páření, a tak každým dnem by měla začít snášet a usednout na snůšku. Pokud vše dobře dopadne, tak se v Polžicích na hnízdě umístěném na veřejném osvětlení letos dočkáme mláďat a díky vysílačce, kterou má Kryštofa na zádech, budeme zase vědět o něco více, než jsme věděli doteď.
Mapka: Bohumil Mášek DES OP
Dobré zprávy přicházejí i z Kasejovic.
Na loni velice pěkně zrekonstruovaném a sníženém komínu bývalé cihelny v Kasejovicích je hnízdo čápů bílých rovněž obsazeno hnízdícím párem. Na námi vyrobenou napodobeninu hnízda (hnízdní základ) čápi bílí okamžitě přistavěli a začali zde opět hnízdit. I v tomto případě máme radost a jsme rádi, že společná akce (majitel, odborná realizační firma, památkáři, ochrana přírody a čápi) nakonec došla ke společnému cíli a vydařila se.

Páření čápů bílých na komíně v Kasejovicích
Foto:  Rudolfa Košanová DES OP