20.1.2018 Populace čápa bílého na území ČR ohrožena!

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:
Populace čápa bílého na území ČR ohrožena!

Ze dne:
20. 1. 2018

Místo konání:
Plzeňsko

Vlastní zpráva:

O tom, že letošní rok jsme u nás na Záchranné stanici živočichů v Plzni nezahájili zrovna úspěšně, jsme Vás informovali průběžně už v předešlých emailech. Bohužel ani další zprávy nenasvědčují tomu, že by se situace změnila.

Populace čápa bílého na území ČR ohrožena!

V době, kdy do speciálního programu s kolegy kroužkovateli přepisujeme data z loňského kroužkování čápů bílých na námi sledovaných lokalitách, přinesly nejmenované ornitologické tajné služby nemilou zprávu z afrických a španělských zimovišť čápů bílých.

Tento fakt může mít pro populaci tohoto druhu na našem území katastrofální následky!!! Už teď hrozí skutečnost, že čápi bílí se k nám buď vůbec nevrátí, nebo nebudou zde mít kde hnízdit !!! Věc je pro nás ještě mnohem vážnější v tom, že i naše organizace na letošní sezonu chystá další dvě nové hnízdní podložky, které pravděpodobně zůstanou prázdné . Nevím, jak se k tomu postaví příslušná ministerstva a vláda, ale zatím to nevypadá vůbec dobře.

Mnohem horší je pak situace u čápů černých. U těch zase vůbec není jisté, zda se k nám do republiky legálně dostanou, a když už se jim to povede, tak jestli nakonec neskončí v uprchlickém táboře či nebudou vyhoštěni. Každopádně kroužkovaní ptáci s kroužky Národního muzea Praha by měli být na naše území vpuštěni bez problémů a o azyl žádat nemusí.

No a než čápi do Čech přiletí, tak se můžete kouknout na náš příběh čápa Kamila z Boru u Tachova, který jsme pro Vás u příležitosti 25 let od založení našeho spolku zpřístupnili na tomto odkazu:  https://youtu.be/x-GMVMSmmuU

Zpracoval:
Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)