20.11.2016 „Co se děje kolem nás …?“ aneb konečně na světě!

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

„Co se děje kolem nás …?“ aneb konečně na světě!

Ze dne:

20.11.  2016

Místo konání:

ZSŽ Plzeň

Vlastní zpráva:

Celý projekt se rodil velice těžce, kdo to nezažil, nedokáže si představit, kolik je na jednom takovém DVD hodin práce a kolik lidí a zvířat na projektu vlastně pracovalo. Dá se říci, že každý, kdo na tomto projektu pracoval, do něj dal kus svého života a zanechal tak na této „placce“ svůj nesmazatelný otisk.

Řeč je o výukovém DVD materiálu nazvaném „Co se děje kolem nás …?“.

Celkem pět filmových příběhů, které se opravdu staly pěti zvířecím hrdinům z naší volné přírody, nafilmoval, zpracoval a nastříhal Vladimír Nový. Ten na projektu odvedl neuvěřitelný a největší kus práce a ve střižně strávil stovky hodin. Jak sám říká:  “Natočit to není zas až takový problém, i když kolikrát šlo o život a kameru, ale následně to zpracovat, vybrat ty nejlepší záběry, nastříhat a poskládat tak, aby to sedělo se scénářem, texty a hudbou, je hodně náročné. Ale máme to a stálo to za to.“ Obrazovou část, kameru a střih s údivem velice kladně hodnotí i diváci, kteří příběhy už viděli. Navíc je součástí DVD i 10 dvouminutových a tematicky zaměřených klipů, které rovněž zaujaly a získaly si své diváky.

Scénáře, komentáře, texty.

Na své si v průběhu tří let, co jsme u nás na Záchranné stanici živočichů Plzeň materiál tvořili, přišli i autoři textů, odborní konzultanti a samozřejmě všichni ti, kteří to museli ve finále opravit a celé překontrolovat. Naše členka paní Jiřina Hepová z Kaznějova a Hana Makoňová strávily u počítače a nad texty dohromady ještě možná více času než Vláďa Nový ve střižně. Opravovaly se všechny texty pro herce, všechny scénáře, komentáře, žádosti o podporu projektu, texty do titulků, na obal, do produktů, pozvánek, smlouvy atd. Vše četly minimálně desetkrát a samy už pak přiznávaly, že to znají nazpaměť a mohly by to klidně všechno namluvit bez papíru. Paní Hepovou a Hanu Makoňovou jsem ale netrápil pouze já, ale i x dalších kolegů a spoluautorů textů včetně grafika Marka Koňaříka, který tvořil grafickou a vizuální stránku celého projektu. Všichni dohromady si pak opravdu přišli na své, jelikož kontrola kontroly je vždy nejhorší.

Z kolegů, kteří se spolupodíleli na textech a se kterými jsem doslova kolikrát bojoval o každé písmenko či větu, bylo hned několik. Odborně i scénáristicky mi pomáhala Jana Bulantová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, ale i náš dlouholetý kolega a spolupracovník archeolog - spisovatel  Robert Trnka, autor textů našich výukových karet.

Na odbornost a správnost jednotlivých informací u ptáků dohlížel kolega a vedoucí Kroužkovací stanice Národního muzea Praha Jaroslav Cepák s kolegou Petrem Klvaňou. Bobra nám kontroloval Aleš Vorel z České zemědělské univerzity v Praze.  Divoká prasata hajný Jiří Blovský ze Zruče a užovku Simonu náš kolega Ondřej Hes, který ji zároveň léčil a zachránil.

Samostatnou kapitolou pak bylo namlouvání textů.

Měli jsme spolu s Vláďou Novým tu čest se osobně setkat a spolupracovat se špičkami naší české herecké scény. Točili jsme s naprosto jedinečným a perfektním panem Josefem Somrem, velice příjemnou a skvělou paní Taťjanou Medveckou, výbornou herečkou paní Marthou Issovou, profesionálním dabérem a hercem panem Jiřím Lábusem a neuvěřitelným a skvělým hercem Pavlem Liškou. Děkuji všem umělcům, že s námi do projektu vůbec šli, že si na nás udělali čas a že nám své dílo dali bez nároku na honorář!

Hudba.

Nervy, stres a tři měsíce skluz. Když se nám začátkem roku 2016 podařilo dohodnout s fenomenálním skladatelem panem Varhanem Orchestrovičem Bauerem, že nám složí a nahraje k pěti příběhům a deseti klipům filmovou hudbu, byl jsem štěstím bez sebe.

Tento novodobý Smetana, Bethoven a Mozart v jedné osobě mě svou první skladbou k příběhu selete divokého prasete Otíka doslova očaroval. Ovšem to, co jsem si s ním pak zažíval při finalizaci projektu, jsem si myslel, že nepřežiju. Posunutí termínu vydání o tři měsíce, kdy do poslední chvíle jsem nevěděl, zda to vůbec zvládneme zpracovat a vydat ještě letos, si se mnou „užívali“ nejenom kolegové v týmu, ale i doma a všichni kolem. Nakonec to ale klaplo a 50 minut úžasné hudby si můžete pustit i samostatně na Santreku, který je součástí produktu na obou DVD nosičích. „Jo, to víte, skládat hudbu není jako péct housky, i když i to člověk musí umět a potřebuje k tomu určitý čas“, to byla mistrova první oblíbená věta a druhou: „Dělám, co můžu, ale stále to není ono a nejsem s tím spokojen“, jsem pak poslouchal poslední tři měsíce před dokončením projektu téměř denně.

Ale máme to a je to opravdu parádní!

Vše máme, jdeme míchat.

Namluvené komentáře vyčistit, vymazat nádechy a ruchy, smíchat a vytáhnout hudbu, nasadit ke komentářům a obrazu. Udělat titulky a závěrečné texty, nasadit hudbu k titulkům. Vytvořit obal, potisk DVD, vytvořit otvírací menu, rozběhat všechny ty funkce, nechat odsouhlasit klipy sponzorů a partnerů, doplnit další nabídky produktů, smíchat a připravit hudbu na Santrek.  A hlavně vše stokrát překontrolovat, přehrát a pustit. Další a další věci se mění a opět je třeba vše přehrát, překontrolovat, vypálit. Když se vyřešila hudba, zlobil obraz. Když jsem to vše odvezl do výroby, byly špatně čitelné technické parametry kontroly kontrol. Prostě vše, co šlo, se komplikovalo a muselo se stále dokola předělávat. Poslední dny ve střižně Vláďa snad i spal. Řešila se kvalita, řešil se formát, velikost DVD a vše tak, aby si onen finální produkt mohlo přehrát co nejvíce lidí, pokud možno na všech dostupných a používaných přehrávačích. Tady je důležité zmínit kromě osoby Vládi Nového, který to za nás všechny technicky zaštiťoval a řešil, ještě další profíky a lidi, které jsme díky tomuto projektu poznali. Výborný mistr zvuku Pavel Kaláb, tým nahrávacího studia Blue Tools, s.r.o. ve složení Karolína Paseková, Radim Hladík a Karin Mattlachová. A samozřejmě grafik Marek Koňařík.

Sečteno a podtrženo.

Přičteme-li ke všem těm závěrečným krokům, které bylo třeba udělat, abyste dnes mohli náš výukový materiál vůbec držet ruce i skutečnost, že bylo třeba vše vymyslet, domluvit, nafilmovat, zafinancovat a řídit, jsme na několika stovkách hodin, které do toho většina lidí bezplatně dala hlavně kvůli naplnění zajímavého projektu ekologické výchovy a činnosti našeho spolku (DES OP).

Děkuji všem, kteří na projektu pracovali, vážím si této podpory, osobního nasazení i přízně, a doufám, že i Vám divákům se DVD „Co se děje kolem nás…?“ bude líbit.

Děkuji i generálnímu partneru projektu Nadačnímu fondu Zelený poklad, který přispěl na výrobu a zpracování části filmového materiálu částkou 100.000,- Kč.

Děkuji i NADACI  ČEZ, která podpořila částkou 80.000,- Kč výrobu a lisování DVD nosičů.

Děkuji všem, kteří nám pomohli a umožnili vytvořit to, co Vám dnes nabízíme.

Dotovaná prodejní cena DVD je 350,- Kč.

Nákupem tohoto produktu podpoříte činnost DES OP a Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Nejedná se o výdělečný projekt, všechny získané finanční prostředky budou vráceny zpět do rozpočtu DES OP. Podpořte nás, prosím, i VY. Děkujeme.

Na fotografiích:

Křest DVD s Otíkem (Pavel Lehár,  Vladimír Nový, Petr Kokoška, Karel Makoň)

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)