10.07.10 - Kolem nás

CO SE DĚJE KOLEM NÁS 6. (10.07.2010)

Aktuální informace z přírody a zpráva z činnosti ZSŽ Plzeň (DES OP)

Přijeli na návěsu ze Stoda !
9. července 2010 Stod - Plzeň

Kuriózní případ jsme řešili v pátek (9.7. 2010) krátce po obědě, kdy nám řidiči tranzitního kamionu telefonicky nahlásili, že při nakládce dřevomateriálu v Plzni v Borské ulici zjistili, že na spodní straně taženého návěsu je hnízdo s hladovými ptáčaty.

Návěs jsme zapřáhli ráno ve Stodě, kde byl další dobu odstaven. To, že je tam hnízdo s mláďaty jsem zjistil až tady v Plzni, když jsem sundával plachtu a zaslechl jejich pípaní,“ líčil jeden z řidičů.
Hnízdo se třemi cca týden starými mláďaty rehka domácího bylo na masivním podvozku dobře schované a nebylo na první pohled vůbec vidět. Kdybych ptáčata neslyšel a neviděl jejich otevřené zobáčky snadno bych je přehlédl. Každopádně vylíhnout se musela ve Stodě a dnes nečekaně bez rodičů odjela až k nám do Plzně. Pokud by se kamion obratem vracel s nákladem zpět do Stoda a na své původní místo, s největší pravděpodobností by rodiče mláďata dokrmili a vyvedli. To ale technicky nešlo, jelikož návěs s naloženým materiálem pokračoval na několik dní dál, a tak jsme museli mláďata i s hnízdem z podvozku vyndat. Umělý odchov je sice náročný a pro tak malá mláďata ne zrovna ideální, ale na druhou stranu je třeba ocenit zájem a operativnost řidičů a pokusit se zapeklitou situaci nějak vyřešit.

Hladových křiklounů se na stanici okamžitě ujala praktikantka Anna Šebková, která svou do dočasné péče svěřenou ptačí rodinku (sýkoru a zvonka) rozšířila o další tři hladové krky. Pokud se podaří mláďata odchovat, naučit hledat potravu a budou dobře létat, tak se co nejdříve vrátí zpět do volné přírody.

Na fotografiích:
- řidiči kamionu (oznamovatelé - nálezci)
- hnízdo rehka domácího na spodní straně návěsu kamionu
- Anna Šebková s novým přírůstkem (třemi mláďaty rehka domácího)

S krahulíkem zpět na hnízdo
10. července 2010 Plzeň – Bílá Hora (sádky u rybníka Košináře)

V sobotu dopoledne k nám do areálu ZSŽ přivezla odchytová služba Městské policie Plzeň ráno nalezené mládě krahujce obecného. Zhruba tři týdny staré mládě našly malé děti s maminkou z Bílé Hory sedět na hromadě klestí při hledání hub v borovém lese nedaleko sádek SVS mP u Košináře. Jelikož mládě nelétalo a mělo na sobě zbytky prachového opeření, vzaly ho děti domů, zavolaly strážníky městské policie a ti dravce přivezli k nám na stanici. Je to standardní postup a městská policie nám tímto zejména pak v sezoně výrazně pomáhá při zajišťování některých našich pacientů.

Krahujec obecný patří do skupiny zvláště chráněných živočichů a našich menších dravců, živících se zejména drobnými ptáky. Obratný letec a lovec, rád žije poměrně skrytým způsobem života. Hnízdo si staví většinou vysoko u kmene stromu uprostřed hustého (mladšího) lesního porostu tak, aby nebylo vidět. Mládě, které jsme dostali, pravděpodobně spadlo z  hnízda na zem. S nálezci jsme se vrátili zpět na místo nálezu a hnízdo hledali. To se nám podařilo, a tak ještě téhož dne byl mladý dravec okroužkován a vrácen zpět na hnízdo ke svému mladšímu sourozenci.

Naši snahu ocenil i jeden z rodičů, který téměř okamžitě přinesl mláďatům na hnízdo další potravu. Rodiče však krmili mládě několik dní i na zemi. Pár metrů od paty stromu jsme totiž našli jak trus spadlého mláděte, tak i zbytky potravy. Možná, že by ho dokrmili i na zemi, ale hnízdo v koruně stromu je pro nevzletné mládě mnohem bezpečnější a pokud to jde, tak v takovýchto případech mnohem raději upřednostňujeme místo rizikového umělého odchovu mláďat v zajetí jejich návrat na hnízdo do péče rodičů či adopci ke stejnému druhu.

Na fotografiích.
- strážník MP Plzeň s mladým krahujcem obecným, při předání v ZSŽ Plzeň

- kroužkování mláděte před vrácením na hnízdo
- nalezené mládě vrácené do původního hnízda k mladšímu sourozenci