23.09.08 - Ježci - osvěta!!!

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Ježci

ze dne:

23.09.2008


vlastní zpráva:

Vzhledem k citelnému 23.0 snížení teplot nastává doba, kdy většina lidí věnuje ježčím mláďatům zvýšenou pozornost. Odnášejí z přírody často i ježky o váze 300 gramů a více. Je třeba si uvědomit, že je teprve začátek září a i když se počasí netváří rozhodně přívětivě, i péče o ježky má svá určitá pravidla. K rozhodnutí, zda ježečka z přírody odebrat, či nikoli, může pomoci následující:

září – z přírody odnášíme většinou pouze osiřelá mláďata,

říjen (I. polovina) – váha do 200 gramů,

říjen (II. polovina) – váha do 350 gramů,

listopad – váha do 400 gramů.

Zároveň je třeba také myslet na skutečnost, že záchranné stanice mívají často přeplněný stav (100 – 150 ježků), sami se často potýkají s nedostatkem finančních prostředků a dobrovolníků, kteří jsou velmi důležití pro zajištění odpovídající péče o tato zvířata. Proto si musíme dobře rozmyslet, co s takovým ježečkem vlastně uděláme.

Ježkům v prvé řadě prospívá individuální péče. Proto pokud ježka v přírodě potkáme a jsme si jisti, že by naši pomoc uvítal, bude mu nejlépe, když se o něj pokusíme postarat sami. Při takovéto péči bývá totiž vysoká pravděpodobnost, že ježka úspěšně odchováme do jara a poté v pořádku zpět vypustíme do přírody.

Péče o mláďata není nikterak složitá, existuje spousta organizací či záchranných stanic, kde Vám rádi a ochotně poradí. Také my nabízíme pomoc při péči o ježky a pokud máme volná místa, jsme schopni si ježka převzít. Vše potřebné najdete na našich internetových stránkách www.jezekvnouzi.estranky.cz, můžete nás kontaktovat také po e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. V současné době jsme v kontaktu s mnoha lidmi, kteří se rozhodli ježka odchovat sami a výborně se jim to také daří. Děkuji tímto všem, kteří si ponechali ježčí mládě ve své péči a dobře se o něj starají.


zpracoval: Adéla Pechová

  Ježek v nouzi

 Plzeň

 


E-mail