17.02.08 - Úklid rezervace

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Velký úklid ptačí rezervace

ze dne:

9.- 17.2.08

místo konání:

Ptačí rezervace „Nový rybník“ Líně - Zbůch

 

vlastní zpráva:

Slunečné počasí minulého týdne vylákalo do přírody nejen desítky obyvatel měst, ale i členy DES OP – Záchranné stanice živočichů. Ti v průběhu celého týdne uklízeli nepořádek kolem nově vyhlášené ptačí rezervace „Nový rybník“ mezi obcemi Líně a Zbůch.

Hlavní část akce proběhla v sobotu 9.2.08, kdy celkem 11 dobrovolníků doslova pročesávalo ve vysokých brodivých gumákách, rákosiny a oba břehy tohoto unikátního mokřadu. Cílem akce bylo ještě před hnízdní sezonou co nejlépe uklidit sledovanou lokalitu. Sbírali se plastové i skleněné lahve, kusy polyesterových desek, papíry a igelitové obaly, ale vzácností nebyly ani staré pneumatiky, rozpadlá sedací souprava, polstrované křeslo, sedačky z automobilu a desítky dalších plastových či textilní doplňků ze starého automobilu. Vše se shromaždovalo na jednu hromadu a ve čtvrtek 14.2.08 jsme věci s kolegou Milošem Paiskerem naložili a odvezli do sběrného dvora k likvidaci.

Celkem dva plné vleky za služební vůz a 2x200 kg odpadu!

Likvidace odpadu nás stála 1.200,- Kč a celá akce s nákupem pytlů i dopravou přišla cca na 2.500,- Kč. Akci podpořil v rámci projektu druhové ochrany volně žijících živočichů Plzeňský krajský úřad. Obec Uherce, která má danou oblast v katastru své působnosti a na jejichž pozemcích se v současné době staví okolo rezervace velké průmyslové haly logistického centra, bohužel na úklidovou akci nepřispěla. Odpad do lokality prý navozili občané z Líní (což je asi pravda) a starosta prý nemá ani finanční prostředky ani jinou možnost, jak odpad zlikvidovat.

Nevadí, rádi jsme to pro přírodu udělali a věříme, že i přihlížející kolemjdoucí si uvědomili, že odpady do přírody nepatří.

 

Další úklidovou akcí, kterou do příchodu jara chystáme, bude úklid nově vybudovaných tůněk pro čolky obecné na lokalitě Slovany nad ř. Úslavou v těsném sousedství železnice Českých drah. Zde jsme se správcem pozemku a železniční trati předběžně domluveni, že odpadky, které sesbíráme na vlastní náklady legálně odveze a zlikviduje.

Na tuto akci bychom uvítali více dobrovolníků a šikovných rukou, kterým není stav našeho životního prostředí lhostejný. Jelikož se však bude pracovat v blízkosti železničního koridoru, rozhodně nedoporučujeme účast malých dětí.

Kdo má zájem se akce zúčastnit, nechť se nám ozve na naši emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Předběžně by se jednalo o víkendovou dopolední akci na cca 2-4 hodiny v průběhu měsíce března. Případným zájemcům další podrobnější informace pošleme obratem.

Na fotografiích:

Miloš Paisker při nakládání sesbíraného odpadu na jeden ze dvou plně naložených přívěsných vozíků.

Hana Robejšková v pracovním zápalu při sobotní úklidové akci na unikátní ptačí rezervaci Nový rybník u Líní.

------------------------------------------------------------------------------------

za DESOP a Záchrannou stanici živočichů Plzeň:

Podrobnější informace k tématu poskytnu na mobilu 777 145 960

(K. Makoň)

 

zpráva ke stažení ZDE


E-mail