20.01.08 - Umělá hnízdní podložka pro čápa černého

TISKOVÁ ZPRÁVA
 
název - téma:
Výroba a instalace umělé hnízdní podložky pro čápa černého.
ze dne:
20.01.2008
místo konání:
Plzeň – sever, Pernarec
 
vlastní zpráva:
O tomto víkendu instalovali členové DES OP svou již druhou umělou hnízdní podložku pro čápa černého. I tentokrát však nelezli na tovární komín, ani střechy průmyslových či obytných objektů a nebo telegrafní sloupy, ale na obrovský smrk uprostřed lesa.

Čáp černý totiž na rozdíl od svého příbuzného, čápa bílého, žije skrytým způsobem života, a tak se jeho hnízda nacházejí většinou v hlubokých lesních celcích. V Plzeňském kraji je evidováno několik desítek hnízd čápů černých a nejvíce se jich sleduje na Tachovsku, Domažlicku či Plzni – severu. V současné době jsou černí čápi daleko na zimovištích, a tak než se vrátí z teplých krajin, je třeba jim stará hnízda překontrolovat a případně nová připravit. Vše se musí realizovat na základě speciálního povolení, se souhlasem vlastníka polesí a příslušného orgánu ochrany přírody. Naše organizace sleduje hnízdění černých čápů spíše nárazově a každým rokem kroužkujeme na 2 až 6 hnízdech v kraji.

Hnízda černých čápů jsou většinou na vysokých a silných stromech a jejich rozměry či hmotnost záleží na stavitelské vášni hnízdícího páru. Některá hnízda jsou pak po několika hnízdních sezonách však tak velká, že zejména v zimních měsících či za větrného počasí spadnou a čápi si následně musí hledat náhradní bydlení. Právě proto se snažíme v těchto případech zhotovit nové, náhradní umělé hnízdní podložky. Většinou se jedná o lehčí kovovou konstrukci, ukotvenou třemi trny do kmene stromu. Na kovový rošt se následně nainstaluje imitace rozestavěného hnízda a ostatní již musí dodělat čápi sami. Kvalitní hnízdní podložka může pak čápům sloužit i několik let a pokud se čápům líbí, tak i nám se následně mnohem lépe kroužkují a kontrolují mláďata. Pokud se však umělá hnízdní podložka čápům nezamlouvá, postaví si nové hnízdo třeba na starém hnízdě káně lesní či v koruně jiného stromu.
na fotografii:
Miloš Paisker, Petr Voráček a Karel Makoň připravují (pletou) imitaci rozestavěného hnízda čápa černého, která bude následně vytažena a nainstalována na kovovou umělou hnízdní podložku cca 20m nad zemí v koruně mohutného smrku.
 

DESOP a záchrannou stanici živočichů Plzeň:

Podrobnější informace k tématu poskytnu na mobilu 777 145 960

(K. Makoň)

 

zpráva ke stažení ZDE


E-mail