15.11.2018 Orel mořský III.

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

Název - téma:

Orel mořský III.

Návrat zpět do volné přírody.

 

Ze dne:

  1. 11. 2018

 

Místo konání:

Plzeňsko – Tisová TC

 

Vlastní zpráva:

Dnes 15. 11. 2018 dopoledne, a tak trochu v tajnosti, bez účasti medií, proběhlo vypuštění staršího samce orla mořského z Újezda u Chanovic, odchyceného jako poraněného 28. 10. 2018 u Horažďovic.

 

Všem těm, co nám pomáhali nejenom s jeho návratem zpět do volné přírody, ale i těm, kteří se zapojili do určení tenkrát neznámého předmětu v žaludku orla, mohu s potěšením oznámit, že onen král nebes je opět zpět na obloze a věříme, že ještě pár let bude.

 

Přesněji řečeno, po cca třech týdnech jsme ho dnes (15. 11. 2018) po pečlivé úvaze vypustili u Modrého rybníka na Tachovsku, nedaleko obce Tisová, kde je výskyt orlů mořských zcela běžný a mají zde zejména teď po výlovech rybníků i dostatek přirozené potravy.

 

Akce proběhla za účasti kolegů z VF Brno, jmenovitě MVDr. Ivana Literáka, který sehnal od rakouských kolegů vysílačku monitorující pohyb vypuštěného orla. Vysílačku přijel z Maďarska orlu nasadit kolega Péter Szpakovszky, a tak pohyb vypuštěného orla je v těchto dnech sledován zhruba po pěti minutách a naprosto všude.

 

Díky tomuto způsobu monitoringu máme úplně přesné zprávy, kde a kdy orel létal, zda kroužil či sbíral potravu, kde seděl a kde spí. Pohyb orla na monitoru téměř nepřetržitě sleduje kolega Hynek Matušík z Moravy. Ten nám pak pravidelně hlásí co, kde, jak, přičemž první noc na svobodě trávil orel cca 4 km od místa vypuštění nedaleko obce Kočov. Následně pohyb tohoto orla budete moci sledovat i vy na http://www.birdtelemetry.cz/

 

Proč byla akce utajována. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda orel bude vůbec létat. Na stanici jeho léčba a chov probíhal v mimořádném režimu za účasti veterinářů, kolegů z jiných stanic, ornitologů, sokolníků, chovatelů dravých ptáků a úřadů ochrany přírody. Dospělý orel mořský v záchranné stanici živočichů je stále poměrně vzácností a sestavit optimální léčebný plán a připravit tak velkého dravce zpět na návrat do volné přírody, je opravdu fuška. Desítky vyšetření, konzultací, hypotéz a možností s naprosto nejistým výsledkem. Bude létat nebo nebude? Co se mu vlastně stalo a proč nelétal? Plus desítky dalších otázek. 

 

Přičteme-li k tomu všemu poměrně obtížnou manipulaci, náročný převoz, civilizační nástrahy a rizika na lokalitě vypuštění, tak věřte, že všichni v týmu byli docela nervózní.

 

Naštěstí orel vše zvládl na jedničku a nádherně vystartoval ze země přímo na špičku 450m vzdáleného smrku. Více z vypouštění najdete na přiložených fotografiích od B. Máška a T. Typltové.

 

Děkuji všem zúčastněným, a i přesto, že dnešní akce dopadla na jedničku, tak ani zdaleka nemá orel ještě vyhráno. V kulturní krajině na něj číhá nespočet nebezpečí a hlavně nevíme, odkud je a kam vlastně poletí. Proto i my s velkým napětím sledujeme každý jeho pohyb a veškerá data získaná z vysílačky.

 

Držte orlovi palce i vy, ať vše zvládne, a my můžeme sledovat, kam se z jara vrátí na hnízdiště a odkud vlastně byl?

 

Fotografie:

Foto. Bohumil Mášek  a Taťána Typltová.

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960) 

 

 

 


E-mail