16.06.09 - Jelen na zahradě

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Jelen na zahradě.

ze dne:

16.6.2009

místo konání:

Plzeň – Malesice


vlastní zpráva:

Vidět stádo jelenů sika na polích a při okrajích lesa okolo Malesic, Města Touškova, Chotíkova a Uněšova není žádnou vzácností. Mít však mladého jelena siku na zahradě u rodinného domku v satelitním městečku na okraji Malesic je poněkud nezvyklé.


Zvíře se na soukromý pozemek dostalo pravděpodobně při přirozené podzimní migraci a přesunech stáda. Oplocení domu, u kterého se zdržovalo, bylo bez vstupní branky a i přes to, že majitel nechal celou noc otevřená velká vjezdová vrata na ulici, nenašel jelen cestu ven a zůstal na zahradě. Jak přesně a z jakého důvodu se jelen na pozemek dostal, lze pouze těžko zjistit. Mohl se na nedaleké louce za potokem něčeho leknout vběhnout na obslužnou komunikaci do zástavby a chybějící brankou zaběhl na pozemek do zahrady. Zvláštní je, že siky jsou na rozdíl od srnčí zvěře poměrně klidná zvířata. Na první pohled vypadal jako ochočený, poklidně se pásl na okrasných travinách, květinách a keřích. Majitelé domu mu nijak extrémně nevadili a poté, co si je očichal, mohli se k němu přiblížit téměř na dosah.


Toto chování jsme u divokých sik zaznamenali již několikrát. V Touškově nám autem sraženou laň jelena siky zhruba před třemi roky přivedli dobrovolní hasiči s provazem na krku jako domácí kozu. V jiném případě jsme rovněž chytali odrostlé telko siky v zástavbě a chovalo se úplně stejně. Na rozdíl od srnčí zvěře jsou opravdu relativně klidní i když mnohem silnější. Neběhá, nenaráží do plotu, neskáče, při odchytu není tak vystresovaný, ale když se ho snažíte sfixovat, tak opravdu kope a je nebezpečný. Konec konců to je vidět i na mohutnosti zvířete, zadní běhy jsou silnější, celkově je robustnější a samozřejmě i těžší. Zvíře jsem chytil do rukou na doskok a s majitelkou pozemku sfixoval běhy a pojistil do silného pytle. Na přiložené fotografii to nevypadá, ale oba dva jsme měli při zajištění běhů co dělat. V současné době máme zvíře v naší izolační ohradě a probíhají jeho veterinární vyšetření. Rozbor trusu, odčervení, veterinární vyšetření. Pokud se ukáže, že jde o zdravé zvíře z divoké přírody bude sika označen a vypuštěn zpět na lokalitu mimo zástavbu.

 


na fotografii:

Na fotografii oznamovatelka Martina Kubecová z Malesic spolu s odchyceným mládětem jelena siky.

 


zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail