22.05.09 - Želva bahenní

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Želva bahenní u koupaliště.

ze dne:

22.05.09

místo konání:

Nezvěstice - Plzeň


vlastní zpráva:

V naší přírodě již vyhynulou želvu bahenní nalezl pan Martin Maur u obce Nezvěstice, kousek od řeky Úslavy na vozovce ke koupališti. Přestože želva zřejmě unikla nějakému chovateli, jedná se o opravdovou raritu.


Podle Ondřeje Hesle předního plzeňského herpetologa, musela želva v přírodě přežívat již několik měsíců až let, což je zřejmé z jejího odřeného krunýře a četných poranění.


Želva bahenní v přírodě vyhledává zejména slunné tůně a živí se hlavně červy, žábami a malými rybkami.


Želva je nyní v péči ZSŽ (opět u O. Hese) o její budoucnosti rozhodne příslušný orgán ochrany přírody – CHKO Český les. Vypustit jednu jedinou želvu zpět do řeky je asi nesmysl, zvláště když se domníváme, že se jedná o únik ze zajetí. Pokud to půjde, nabídneme ji do chovu Plzeňské ZOO. Ta má chovnou skupinu a dokonce i želvy úspěšně odchovává.


Podle herpetologů želvy bahenní měly na našem území problém zejména při rozmnožování. Nedostatek vhodných lokalit a nepříznivé klimatické podmínky jim prostě nepřejí. V minulosti bylo dokonce realizováno i několik projektů umělého návratu želv bahenních zpět do volné přírody, ale výsledek byl nulový. V současné době se na našem území volně želva bahenní nevyskytuje.

Na ZSŽ v Plzni máme želvu bahenní úplně poprvé, zato želv nádherných, které lidi vyhazují do volné přírody, máme ročně hned několik desítek.

 


na fotografii:

Mgr. Jana Saghianová a želva bahenní.

 


zpracoval:

Za DES OP Mgr. Jana Saghianová

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail