28. 1. 2024 Letem světem

28. 1. 2024

Letem světem s DES OP

Čapí hnízdo v Plané u Mar. Lázní

V pátek 26. 1.2024 po dohodě s Plzeňským krajským úřadem a energetiky sundávají chlapi od ČEZ z divize Tachov čapí hnízdo z funkčního sloupu el. vedení v Plané u Mariánských Lázní u odbočky na Karlín.

Čapí pár tady hnízdí již třetím rokem. Původní záměr hnízdo přesunout na samostatný sloup úplně stejně jako je to v nedalekém Brodu nad Tichou, Starém Sedlišti anebo od loňského roku v Dešenicích u Nýrska byl na poslední chvíli radou města Planá zrušen. Přesněji, vše bylo domluveno a čapí hnízdo se mělo za podpory NADACE ČEZ, Plzeňského kraje, samotného ČEZ a našeho spolku (DES OP) přesunout na samostatný sloup postavený na městském pozemku přes ulici u bytovek.

O peníze by však muselo zažádat přímo město Planá, to se právě radním nelíbilo, a tak se narychlo a dočasně bude hnízdo vracet zpět na funkční sloup el. vedení tak, aby nevadilo bezpečnému provozování energetické sítě a zároveň umožňovalo čápům bezpečně vyhnízdit. Kdo ale asi nebude rád, je majitel nemovitosti pod hnízdem, jelikož čápi mu kálí rovnou na hlavu do zahrady, plot a vše, co pod hnízdem v hnízdní sezóně nechá.

Z naší strany, energetiků i kraje jsme udělali maximum, na tahu je teď politická reprezentace Plané. Hnízdo se na sloup vrátí do konce února.

Rekonstrukce ostrůvků pro racky III
V neděli 28. 1. 2024 jsem s kolegou Miroslavem  vyrazil do přírodní rezervace Nový rybník, abychom opět pokročili, zaměřili a pořešili rekonstrukci hnízdních ostrůvků pro racky. Tentokrát to nebylo zejména pro Míru snadné, jelikož jako ledoborec tlačil plně naloženou plastovou kánoi i s mou osobou před sebou tak, aby prolamoval stále silný led, který nás ale už neunesl. Bylo to náročné a čeká nás ještě několik dalších etap, než budou ostrůvky hotové.

Několik uhynulých labutí za víkend
Ani ne tak ptačí chřipka, ale přesuny labutí, zejména loňských mláďat za potravou či na rozmrzající vodní plochy v kombinaci s naší lidskou infrastrukturou, si o tomto víkendu vybraly další daň.

V pátek 26. 1. 2024 jsme byli s Petrem Burgetem voláni k nálezu uhynulé a námi kroužkované labutě velké u kolejí kousek od Hlavního vlakového nádraží ČD. Labuť podle ornitologického kroužku byla námi okroužkována jako mládě loni (2023) na rybníčku mezi Novou Vsí a Líněmi.

Ten samý den hlásí další uhynulou labuť paní Barbora Chudáčková z Nadryb. U prasečáku pod dráty el. vedení leží uhynulá labuť s kroužkem na noze. Tentokrát kroužkována jako mládě (2023) na bechyňském rybníku u Kařízku.

A do třetice v neděli 28. 1. 2024 vyjíždí kolegyně Gábina Černá s Jirkou Křížem na Golf do Horomyslic u Dýšiné k další hlášené uhynulé labuti. I tady jde o okroužkovaného jedince, ale číslo kroužku není v naší evidenci, a tak přesnější data o původu labutě dostáváme od kolgů.