17. 10. 2023 Rekonstrukce ZSŽ Plzeň

DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň

17.10.  2023

Divná doba, ale naštěstí i hodně příznivců, podporovatelů a přátel

Když jsem v roce 1993 tehdy jako 19 letý floutek přišel do komise životního prostředí Rady města Plzně s nápadem, že bych chtěl v Plzni postavit Záchrannou stanici ptactva, dnes živočichů, musel jsem hodně lidí přesvědčovat o tom, že to myslím vážně a že na to s partou přátel máme.

Dodnes si vybavuji, jak se na jednání řešilo, jestli by se za těch 20.000,- Kč, o které jsem na projektovou dokumentaci a telefon se záznamníkem přišel požádat, neměly raději koupit lavičky do sadového okruhu a podobně. To samé se pak odehrálo tehdy i u resortního a ekonomického náměstka primátora a ve finále i v samotném zastupitelstvu města.

Ano, bylo to tehdy hodně tvrdé, ale zároveň spravedlivé a s odstupem času jsem přesvědčen, že i správné a ku prospěchu věci i všech zúčastněných.

Čas běží a v roce 2023 slaví Dobrovolný ekologický spolek ochrana ptactva provozující Záchrannou stanici živočichů Plzeň krásných 30 let od svého založení a chystá se spolu s městem Plzní a Městským obvodem Plzeň 4, kde od začátku sídlí, na celkovou rekonstrukci, modernizaci a rozšíření léčebného areálu.

Že by to bylo ze strany úřadů a legislativy jednodušší se úplně přesně říct nedá, ale pravdou zůstává, že naše výsledky a 30 let každodenního fungování a spolupráce s profesionálními formami a lidmi je znát. Zejména ze strany veřejnosti, soukromého sektoru a lidí, kteří naši činnost dlouhodobě sledují, jsou v adresáři našich příznivců, podporují nás anebo s nimi dlouhodobě spolupracujeme.

Dá se říci, že po třiceti letech fungování v tom nejsme sami a našich příznivců, kamarádů a dnes i přátel napříč generacemi, republikou i profesním zaměřením jsou řádově stovky. Už dnes nám desítky firem, skupin i jednotlivců nabízejí bezplatně svou podporu, produkty, profesní zkušenosti a pomoc, tak abychom mohli co nejdříve začít stavět moderní, i nadále plně funkční a životaschopnou Záchrannou stanici živočichů v Plzni.

GabionyTop dar od Karla Lojína

Jeden z úplně prvních lidí, kteří se nám přihlásili na výzvu,  že hledáme projektanta rekonstrukce  Záchranné stanice živočichů Plzeň, byl  Karel Lojín. Bude to už dva roky, co mi zavolal a náš spolek od té doby nejen sleduje, ale i podporuje. Pan Karel Lojín je majitel firmy GabionyTop ze Dvora Králové, zabývající se stavbou a dodáváním gabionových opěrných zdí a plotů po celé ČR. I on patří k těm, kteří pracovně nevědí co dřív, ale i přesto jsou ochotni nám pomoci. I on tak s  napětím sleduje a čeká na zahájení stavby, rekonstrukce ZSŽ Plzeň. Jeho nabídka bezplatného dodání a výroby gabionových prvků na záchranné stanici je opravdu velkorysá a ušetří nám statisíce korun! „Veškeré gabiony v projektu Vám dodám a vyrobím zdarma! Sleduji vaši činnost a chci podpořit modernizaci vaší záchranné stanice“, garantuje muž z přiložené fotografie, který se byl v tento pátek 6. 10. 2023 na ZSŽ Plzeň osobně podívat.

Statické posouzení staveb, konzultace, výpočty a nezbytně nutná stanoviska

Veškeré profesní služby, týkající se posouzení rozsáhlé projektové dokumentace, stovky výpočtů, konzultací a statického posouzení pro zvířata a Záchrannou stanici živočichů Plzeň bezplatně. Plzeňská firma STATICA Plzeň s.r.o. si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemůže. Když je však náš mladý začínající projektant Bc. David Vondrovic oslovil s žádostí o statické posouzení staveb, sami mu nabídli, že své služby nám dají jako dar. A tak díky firmě STATICA Plzeň jsme získali veškeré výpočty nejen včas a v potřebném rozsahu, ale i bezplatně a zadarmo! I tady děkujeme a vážíme si této pomoci v hodnotě řádově desítek tisíců korun, které nám statici ušetřili!

Věnovala 100.000,- Kč na projektovou přípravu

Další dárce, který podpořil naše snažení, je paní Dana (ta si nepřeje být veřejně uvedena, jelikož o popularitu nestojí) a s nabídkou finanční podpory přišla sama a je ráda, že může pomoci dobré věci. Její dar je však účelově vázaný na výstavbu a rekonstrukci ZSŽ Plzeň. I ona nám tímto svým rozhodnutím a krokem hodně moc pomohla a přispěla, stejně jako Nadace ČEZ, na náklady vynaložené se zpracováním projektové dokumentace a projednání se všemi dotčenými úřady. Děkujeme.

Svou pomoc a podporu už nabídly i další firmy. O pomoci a hlavně technice jednáme například s ATW – TRADING, METROSTAVEM, AZS 98 a dalšími.

Jsme rádi a velice si vážíme každé pomoci, podpory i zájmu. Už jenom to, že nás sledujete a každý dle své možnosti jste ochoten se zapojit, přidat a pomoci, má pro nás cenu nejvyšší!

Bez Vás a Vaší pomoci by to nikdy nebylo.

Na závěr ještě musím poděkovat hlavně městu Plzni, jeho zastupitelům, obvodům, vedení a úřadům, které v tomto směru už třetím rokem s námi rekonstrukci třicet let starého léčebného areálu a Záchranné stanice živočichů Plzeň aktivně řeší. Podpora Plzně je obrovská - pozemek za 1,- Kč, změnu územního plánu a stavební řízení či povolení bychom bez důvěry Plzně a městského obvodu Plzeň 4 nikdy neměli!

Děkuji všem, samosprávě, úřadům, kolegům i sousedům. Snad se nám všem podaří včas podat žádost na Evropské fondy a společnými silami rekonstrukci ZSŽ Plzeň vyřešit a zrealizovat.  Děkujeme!