4.9.2022 Návštěva na ZSŽ Plzeň

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP

4. 9. 2022

Tento pátek 2. 9. 2022 za námi a našimi zvířecími pacienty opět zavítala do Záchranné stanice živočichů Plzeň paní Kristýna Nachtmann Švédová z Nadace Plzeň sobě.

Přijela se podívat nejen na některé naše nové zvířecí pacienty, ale i na další pamětní desku, kterou jsme v rámci našeho projektu „Děkujeme…“ za podpory Nadačního fondu Plzeň sobě nechali vyrobit tentokrát pro předního plzeňského entomologa a výtvarníka Zdeňka Doležala (23. 2. 1957 – 26. 10. 2007).

„Pana Zdeňka Doležala jsem osobně neznala, ale jeho obrázky zvířat samozřejmě znám. Vím, že pro DES OP, Plzeň i ochranu přírody hodně udělal, a tak jsme jako nadace tento projekt rádi  podpořili. Je důležité nezapomínat i na ty, kteří už bohužel mezi námi nejsou a na ty, kteří něco uměli či dokázali.“

Osazení pamětní desky v lokalitě, kterou měl Zdeněk rád, momentálně projednáváme s majitelem pozemku, místo je však v nádherné lesní doubravě a majitel se zcela logicky obává toho, aby návštěvníci u desky nezapalovali svíčky a nedošlo k požáru lesa!

Vzácný host Kristýna Nachtmann Švédová z Nadace Plzeň sobě a vzácný dudek chocholatý od Domažlic. Komplikovaná fraktura křídla od střetu dudka s automobilem si vyžádá doživotní chov v zajetí a tohoto krasavce z pohádkových příběhů a knížek nabídneme do nějaké expozice.

Čáp bílý z Čemín (PS) se pravděpodobně srazil o hromosvod, drát vzdušného vedení či budovu. Poraněné křídlo a trvalá neschopnost letu mu neumožní odlétnout do teplých krajů tak, jak to teď dělají čápi z celé ČR.

Fotografie pro Archiv DES OP Taťána Typltová