27.1.2022 Ropucha z Prahy

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP

27. 1. 2022

Ropucha z Prahy

Čtvrtek ráno kolem 8. hodiny: „ Dobrý den, jedu z Prahy a vezu vám žábu. Pracuji na psinci u Tuchoměřic a v kuchyni pro psy nám najednou lezla ropucha zelená. Je úplně placatá, hladová a venku by to asi nedala. Já jedu do Plzně, pojedu kolem Vás, tak jsem Vám ji vzala.“  Jak paní Simona J. řekla, tak i udělala. Ani ne do hodiny přebírala kolegyně Tereza na naší záchranné stanici zhruba 3 cm velkou ropuchu.

Už na první pohled je vidět, že se jedná o malou ropuchu zelenou, která pravděpodobně byla do kuchyně nechtěně a náhodně donesena jako hibernující (spící) s nějakým materiálem. Jak mi ještě stihla do telefonu říci paní Simona, tak do psí kuchyně stěhovali květníky s květinami z venku a nějaký další materiál. O tom, že ropucha je z psince není pochyb, jelikož chlupy, které má na těle,  jsou poměrně dobře vidět na přiložených fotografiích, určitě nejsou její.

Kolem oběda jsem vyzvedl ropuchu na stanici a vydal se s ní do Kaznějova k manželům Hepovým. Paní Jiřina Hepová s manželem Jaroslavem se žábám věnují již hodně let a kromě tůní v Lomanech se jako členové našeho spolku DES OP starají právě o nalezené, probuzené a poraněné žáby. Letos je to 6 ropuch obecných, 1 exotická rosnička z roku 2021 (odchycena v TESCU v Kdyni) a nově teď i ropucha zelená z Prahy.

Za dobu co jsou Hepovi ve spolku zachránili už nespočet žab a živočichů, které následně vrátili zpět do volné přírody. Rovněž i již zmiňované tůně v Lomanech jsou hlavně jejich dílem a přispívají k posílení místní populace obojživelníků, kterým se věnujeme v rámci projektu druhové ochrany a provozování Záchranné stanice živočichů. Každopádně předání „chlupaté“ ropuchy vzbudilo v Kaznějově nefalšovanou radost a k šesti ropuchám obecným v kotelně přibylo další terárium a v něm další ropucha.

Děkuji všem zúčastněným a více už na přiložených fotografiích.